You are here:

Truskawki z bazylią

5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

catering-rzeszow-3Składniki:

1. 1,5 kilograma truskawek
2. Pęczek świeżej bazylii
3. Pół kilograma cukru żelującego
4. 1 łyżeczka białego pieprzu

Wykonanie:

Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno posiekać.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Pokrojone owoce wymieszać z białym pieprzem i zasypać cukrem żelującym w garnku, a następnie garnek ustawić na silnym płomieniu i doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około trzech minut. Na koniec dodać bazylię.
Nieduże słoiczki dokładnie umyć i wygotować. Schłodzić. Nałożyć do nich gotową konfiturę z truskawek i szczelnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka z wodą (na specjalnej wkładce lub ściereczce) i pasteryzować około dwadzieścia minut. Po wyjęciu z garnka, słoiczki ustawić do góry dnem. Przechowywać najwyżej 3-4 miesiące.

Starsze artykuły:

Posted by: admin

Related articles
 

Back to Top