You are here:

Likier kukułkowy

1.00 avg. rating (44% score) - 1 vote

kulinaria (24)Wiele nalewek i likierów przygotować możemy domowymi metodami. Jak się okazuje – nadawać się do tego mogą także cukierki. Klasyczne kukułki mają w swojej zawartości alkohol, ale możemy na ich bazie przygotować świetny napój alkoholowy, który smakiem pobije na głowę wszelkie likiery typu advocat i inne. Cukierki kukułki rozpuścić musimy na jednolitą masę w gotującej się wodzie. Nie zajmie to zbyt wiele czasu, bo cukier przecież rozpuszcza się szybko. Gotową masę kukułkową należy potem schłodzić, więc najlepiej będzie włożyć garnek do miski wypełnionej lodowatą wodą. Gdy likier jest już ostudzony – dodajemy spirytus lub wódkę. Dolewajmy go tak, aby całkowicie nie rozrzedzić likieru. Będzie miał on i tak już wysoką zawartość procentową. Likier kukułowy ma jasny, brązowy kolor, pływać w nim będą jeszcze drobinki cukierków, dające jeszcze przyjemny, ostry posmak. Likier po wymieszaniu przelewamy do butelek i chłodzimy. Pić ten specjał można właściwie na bieżąco. Świetnie smakuje przy spożywaniu ciast i ciasteczek, na przykład podczas leniwego popołudnia.

Starsze artykuły:

Posted by: admin

Related articles
 

Back to Top